Η φέτα είναι ένα είδος για το οποίο είμαστε υπερήφανοι στην Ελλάδα. Κάθε περιοχή έχει και την δικιά της εκδοχή άλλη αλμυρή, άλλη πικάντικη, άλλη πιο ήπια.

Η φέτα είναι από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα και παρασκευάζεται με έναν καθορισμένο τρόπο για να θεωρείται αυθεντική.

 

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων λατρεύει την φέτα. Αλλά γνωρίζετε τι μας προσφέρει διατροφικά;
Η φέτα είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά
Θερμίδες: 74
Λίπος: 6 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 1,1 γραμμάρια
Ριβοφλαβίνη: 14% της Ημερήσιας Συνιστώμενης Ποσότητας (ΗΣΠ)
Ασβέστιο: 14% της ΗΣΠ
Νάτριο: 13% της ΗΣΠ
Φώσφορος: 9% του ΗΣΠ
Βιταμίνη Β12: 8% της ΗΣΠ
Σελήνιο: 6% του ΗΣΠ
Βιταμίνη Β6: 6% του ΗΣΠ
Ψευδάργυρος: 5% του ΗΣΠ
 
Έχει επίσης σημαντικές ποσότητες βιταμινών Α και Κ, φολικό οξύ, παντοθενικό οξύ, σίδηρο και μαγνήσιο.
 
Η φέτα κάνει καλό στα οστά μας και ωφελεί το πεπτικό μας σύστημα.
 
Είναι το συνοδευτικό που δεν λείπει από σχεδόν κανένα ελληνικό τραπέζι και μπορεί να γίνει περισσότερο νόστιμη και περιζήτητη όταν μαριναρισθεί με μυρωδικά που της ταιριάζουν απόλυτα.
2 δοκιμασμένες συνταγές
 
marfeta4
 

Συστατικά
1 κουτ. τσαγιού θυμάρι
3 κουτ. τσαγιού τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού
2 φύλλα δάφνης
1/2 κουτ. τσαγιού πιπέρι τσίλι
1 κουτ. τσαγιού δενδρολίβανο
2 κουτ. τσαγιού σπόρους μουστάρδας (σιναπόσπορο)
2 σκελίδες σκόρδο ή έτοιμο αποξηραμένο σκόρδο γκρανουλέ
1/2 κούπα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
120 γρμ. τυρί φέτα
Λίγες νιφάδες αλατιού Κύπρου
 

Οδηγίες
Μέσα στο γουδί σπάμε ελαφρά τα μπαχαρικά. Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι σε πολύ χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα μπαχαρικά. Ζεσταίνουμε για 10’ περίπου προσέχοντας να μην καίγονται. Είναι πολύ σημαντικό να θερμαίνονται σε χαμηλή φωτιά για να βγάλουν τα αρώματά τους. Μόλις το ελαιόλαδο αρωματισθεί, απομακρύνουμε τα μπαχαρικά και περιχύνουμε με αυτό το τυρί. Αφήνουμε να κρυώσει, ρίχνουμε λίγο αλάτι και σερβίρουμε ιδανικά επάνω σε ζεστές φέτες ψωμί που έχουν ψηθεί. 
 
............................................................
 
 Συστατικά
2 κουτ. τσαγιού κόλιανδρο σπόρο ή σκόνη
6 καρπούς κάρδαμο πράσινο
2 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισου
2 μακροπίπερα
1/2 κούπα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 
120 γρμ. φέτα
Οδηγίες
Μέσα στο γουδί σπάμε ελαφρά τα μπαχαρικά. Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι σε πολύ χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα μπαχαρικά. Ζεσταίνουμε για 10’ περίπου προσέχοντας να μην καίγονται. Είναι πολύ σημαντικό να θερμαίνονται σε χαμηλή φωτιά για να βγάλουν τα αρώματά τους. Μόλις το ελαιόλαδο αρωματισθεί, απομακρύνουμε τα μπαχαρικά και περιχύνουμε με αυτό το τυρί. Αφήνουμε να κρυώσει, ρίχνουμε λίγο αλάτι και σερβίρουμε ιδανικά επάνω σε ζεστές φέτες ψωμί που έχουν ψηθεί.
 
...........................................................
 
marfeta3
 
 
Έχετε δοκιμάσει να μαρινάρετε την φέτα μέσα σε βάζο με ελαιόλαδο; 
Η συνταγή είναι η εξής: 
200 γρμ. τυρί φέτα κομμένη σε κύβους 
Τρίμμα από φλούδα λεμονιού
1 κουτ. τσαγιού θυμάρι
1 κουτ. τσαγιού δενδρολίβανο
1 ½ κουτ. τσαγιού μείγμα Προβηγκίας.
Οδηγίες
Βάζουμε σε ένα βάζο που κλείνει το τυρί με τα μυρωδικά. Ρίχνουμε ελαιόλαδο μέχρι να τα καλύψουμε πλήρως. Αφήνουμε το βάζο στο ψυγείο για 8 ώρες περίπου. Σερβίρουμε την φέτα και το ελαιόλαδο που περισσεύει το χρησιμοποιούμε στην σαλάτα ή στο μαγείρεμα.
...........................................................
Συνταγή για φέτα μαριναρισμένη με μυρωδικά και ελιές ιδανικό ορεκτικό που θα συνοδεύσει ένα ποτήρι κρασί.
Υλικά
1 κουτ. σπόρους κύμινου
2 κουτ. κόλιανδρο ολόκληρους σπόρους                                   
1 κουτ. πιπεριά γλυκειά κομμένη
2 κουτ. σκόρδο τριμμένο, ή αποξηραμένο σκόρδο γκρανουλέ
2 κουτ. φλούδα πορτοκαλιού τριμμένη
1 1/2 κούπα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
100 γρμ. ελιές περίπου
3 κουτ. βασιλικό τριμμένο
300 γρμ. φέτα κομμένη σε φέτες 
1 μπαγκέτα ψωμί
Οδηγίες 
Σε ένα μικρό τηγάνι βάζουμε λίγο από το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τους σπόρους κόλιανδρου, κύμινου και την πιπεριά και τα ζεσταίνουμε για 1,2’ σε χαμηλή φωτιά για να βγάλουν τα αρώματά τους. Κατόπιν τα μεταφέρουμε σε μπωλ και προσθέτουμε το σκόρδο, την φλούδα πορτοκαλιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον βασιλικό και τις ελιές. Τα αναμιγνύουμε καλά και προσεκτικά βάζουμε την φέτα στο μίγμα. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο και φέρνουμε σε θερμοκρασία δωματίου όταν είναι να την σερβίρουμε. Συνδυάζεται με φέτες ψωμί.
............................................................
 
Ο Δυόσμος, ο Βασιλικός και το Μαυροσήσαμο είναι μυρωδικά που ταιριάζουν επίσης με την φέτα δίνοντάς της πιο γλυκειά γεύση. Με αυτό τον τρόπο χρησιμοποιείται σε συνταγές για τυροπιτάκια.
 

Ευχόμαστε Καλή απόλαυση! 

Μοιραστείτε το, επιλέξτε πλατφόρμα !

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιο σας

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0

 

logo salveo ΤΕΛΙΚΟ