Μπορεί μερικοί να την θεωρούν λαχανικό, άλλοι να την αποκαλούν φρούτο, εμάς λίγο μας ενδιαφέρει.
Εκείνο που ξέρουμε όμως, είναι ότι η τομάτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες όπως φλαβονοειδή, καροτενοειδή, φυτικές ίνες και καταναλώνεται περισσότερο από κάθε άλλο τρόφιμο με άπειρους τρόπους.
 
Τρώγεται ωμή σκέτη ή σε σαλάτα. Την βάζουμε τριμμένη ή κομμένη να νοστιμίσει τις σάλτσες, την σούπα, το κρεατικό ή το ψάρι. Η τομάτα αποξηραίνεται στον ήλιο για να γίνει λιαστή, ή μπορεί να αποξηρανθεί με αέρα οπότε  διατηρείται για αρκετό καιρό. Για να έχουμε 1 κιλό αποξηραμένη τομάτα χρειάζονται 14 κιλά ωμής. Οπότε, όπως είναι κατανοητό, η αποξηραμένη έχει πιο έντονη γεύση από την ωμή.
 
Η αποξηραμένη ντομάτα σε flakes χρησιμοποιείται για περισσότερη γεύση και ευκολία. Συνήθως προστίθεται σε φαγητό που περιέχει αρκετά υγρά και μπαίνει στην αρχή της διαδικασίας. Δίνει ζωηρό χρώμα και εντυπωσιακή γεύση. Δίνει πλούσια γεύση σε σάλτσες καυτερές, σάλτσες ζυμαρικών, στην πίτσα, τις σούπες, το κοκκινιστό κρέας, στις συνταγές λαχανικών, στο ψωμί και στις βινεγκρέτ. Ταιριάζει με το ελαιόλαδο, το δενδρολίβανο, τον βασιλικό, την πάπρικα και το σκόρδο. Σε περίπτωση που θέλουμε να επαναφέρουμε την τομάτα στην πρώτη της μορφή, την αφήνουμε σε χλιαρό νερό για λίγη ώρα μέχρι να ενυδατωθεί.
 
Επίσης υπάρχει και η σκόνη ντομάτας που είναι ένα συστατικό έκπληξη για κάθε συνταγή. Είναι το μυστικό συστατικό που δίνει απίστευτη γεύση χωρίς να υποδηλώνει την παρουσία του λόγω της μορφής του. 
Μαζί με την ντομάτα της κονσέρβας χρησιμοποιούμε και σκόνη ντομάτας για να έχουμε την γνωστή σχεδόν αλμυρή, όξινη γεύση ακόμη πιο έντονη.
Χρησιμοποιούμε την σκόνη ντομάτας για να παρασκευάσουμε την δική μας κέτσαπ που δεν θα περιέχει καθόλου ζάχαρη. 
Αναμιγνύουμε με μουστάρδα ή μαγιονέζα και παρασκευάζουμε άλειμμα ιδανικό για ένα υγιεινό σάντουιτς.
Με ρίγανη, θυμάρι, πιπέρι και σκόνη ντομάτας που προσθέτουμε στην κρέμα τυριού, φτιάχνουμε νόστιμη κρέμα για να γαρνίρουμε κράκερς, λαχανικά ή φέτες από ψωμί.
 
Ραντίζουμε το ποπ κορν με σκόνη τομάτας για απρόσμενα ευχάριστο αποτέλεσμα.
 
Η γνωστή μας λιαστή ντομάτα μπαίνει σε ελαιόλαδο και χρησιμοποιείται σε διάφορα πιάτα με ζυμαρικά, σε σαλάτες, σε σάντουιτς μαζί με τυρί και μπαχαρικά.
 
Για να διατηρηθούν οι αποξηραμένες ντομάτες καλύτερα, εμβαπτίζονται σε ελαιόλαδο. Μπορούμε να τις βάλουμε για λίγο σε λευκό ξύδι και μετά να τις βυθίσουμε στο ελαιόλαδο. Πολύ ωραία ιδέα είναι να προσθέσουμε και τα μπαχαρικά της αρεσκείας μας μαζί με την ντομάτα. 
 
Στο τέλος, αφού καταναλωθεί η ντομάτα, βάζουμε το ελαιόλαδο, που είναι πλέον πολύ πιο γευστικό, σε σαλάτα, ή στο φαγητό.
 
Μοιραστείτε το, επιλέξτε πλατφόρμα !

1 Σχόλια

  • ΝΙΚΟΣ Δ.

    Απο που εισάγετε ντομάτες αυτη την εποχή ? Τις αφυδατώνετε μόνοι σας ή τις παίρνετε έτοιμες ?

Αφήστε το σχόλιο σας

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0

 

logo salveo ΤΕΛΙΚΟ