Με το σερβίρισμα του καφέ είμαστε εξοικειωμένοι.  

Στην σκέψη  όμως  να προσφέρουμε τσάϊ , γινόμαστε πιο διστακτικοί   μπορεί να μας λείπουν τα κατάλληλα σκεύη, λίγο  η περισσότερη ακαταστασία που μπορεί να έχει το σερβίρισμα του τσαγιού, δεν θέλει και πολύ. Ορίστε ο λόγος για μια ακόμη αναβολή.

Κι όμως το τσάϊ είναι μια πολύ ωραία αφορμή να βρεθεί κανείς με παρέα. Όμορφα σκεύη τσαγιού, φλυτζάνια, κούπες, ένα ωραίο τραπεζομάντηλο, ξυλαράκια ζάχαρης, μέλι και διάφορα εδέσματα που συνδυάζονται με το τσάϊ, μοιάζουν να υπόσχονται πολλά!

 

10 f 1 jp9 srgb

 Όταν η πρόσκληση για τσάϊ είναι στο σπίτι, εκείνο που θα χρειαστούμε είναι έτοιμα φακελάκια τσάϊ ή ακόμη καλύτερα  διάφορα είδη τσαγιού σε μικρή συσκευασία όπου μπορούμε να βλέπουμε καθαρά το περιεχόμενο. Αυτά τα είδη τσαγιού θα πρέπει να βρίσκονται σε ένα σημείο όπου ο καθένας θα έχει την δυνατότητα να τα δει, να τα μυρίσει  και να διαλέξει. Μπορούμε να έχουμε για τώρα τον χειμώνα διάφορα είδη από μαύρο τσάι σκέτο ή σε μίξη με βότανα, άνθη ή τσάι Puerh με ολόκληρα φύλλα γι αυτούς που θέλουν κάτι πιο δυνατό. Το τσάϊ Rooibos και το πράσινο τσάι θα υπάρχει γι αυτούς που θέλουν πιο ήπιες γεύσεις.

 teavariety

Όταν έχουμε ποικιλία τσαγιών, θα έχουμε και τις ανάλογες τσαγιέρες. Επίσης  χρειαζόμαστε φίλτρα τσαγιού για κάθε μία από τις τσαγιέρες. Τοποθετούμε  σε κάθε τσαγιέρα ένα φίλτρο και μέσα βάζουμε το τσάι στην ανάλογη ποσότητα έτσι ώστε να μπορεί κανείς να βάλει και δεύτερη κούπα τσάϊ , γιατί για κανέναν δεν φθάνει  μόνο μία!

Προσοχή το φίλτρο με το τσάι μπαίνει στην τσαγιέρα, ρίχνουμε εκεί το ζεστό νερό και αφήνουμε λίγο μέχρι να εκχυλιστούν τα αρώματα και οι γεύσεις του τσαγιού. Κατόπιν ο καθένας σερβιρίζεται το τσάι της αρεσκείας του ρίχνοντας από την τσαγιέρα μέσα στην κούπα του. Αυτό γίνεται όταν σερβίρουμε με τσαγιέρες και μικρές κούπες τσαγιού. Όταν υπάρχουν οι μεγάλες κούπες τσαγιού με το φίλτρο, ο καθένας διαλέγει το τσάι που του αρέσει, το βάζει στην κούπα του και ρίχνει από πάνω το ζεστό νερό.

Για να γλυκάνουμε το τσάι μας, χρησιμοποιούμε την κλασική ζάχαρη, μαύρη ζάχαρη, ξυλαράκια ζάχαρης,  κάντιο, ή μέλι.

Για συνοδευτικά, μπορούμε να έχουμε υγιεινά αποξηραμένα φρούτα, διάφορα μπισκότα, ή αλμυρά σνακς, για εκείνους που αποφεύγουν την ζάχαρη. 

teaettiquette

Υπάρχει βέβαια η πιθανότητα να έχουμε μόνο ένα είδος τσαγιού όπως γίνεται σε πολλές χώρες. Σε αυτή την περίπτωση ή έχουμε ένα σαμοβάρ που μπορεί να περιέχει αρκετό νερό και τσάι ώστε να μπορεί να σερβιριστεί ο καθένας μόνος του μία δύο και τρείς φορές, ή έχουμε μία μεγάλη τσαγιέρα, τοποθετούμε μέσα  στο φίλτρο το τσάι σε ποσότητα ανάλογη με τις κούπες που θα χρειαστούμε,  περιχύνουμε το τσάι με ζεστό νερό, το αφήνουμε για 3-5’ λεπτά και κατόπιν σερβίρουμε.

Η διαδικασία αυτή αφορά σε μία πρόσκληση τσαγιού στο σπίτι, σε ένα ξενοδοχείο, σε ένα εστιατόριο.

teaserving 1

Το σερβίρισμα τσαγιού είναι μία ιδιαίτερη διαδικασία που έχει γίνει περίτεχνη σε πολλές χώρες του κόσμου, όπου κάθε χρόνο γίνονται και διαγωνισμοί σερβιρίσματος που έχουν να κάνουν με την διάταξη των σκευών, τα εδέσματα, την ταχύτητα.

Βέβαια υπάρχει και η πιο απλή εκδοχή όπου το τσάι σερβίρεται σε μεγάλη ποσότητα και είναι το κύριο ρόφημα. Δείτε εδώ αυτό που βρήκαμε.

Μοιραστείτε το, επιλέξτε πλατφόρμα !

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιο σας

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0

About the Author

Μάρκος Μαρατιάν

Λόγω και της καταγωγής του είναι λάτρης του τσαγιού και γράφει σχετικά άρθρα.

Δείτε επίσης

Εγγραφείτε στο newsletter μας για ενημερώσεις

 1. Δημοφιλή
 2. Πρόσφατα
 3. .
IMAGE Salveo παρουσίαση
29 Μαρτίου 2016
SALVEOTEA διαφήμιση
05 Φεβρουαρίου 2016
IMAGE Για το τσάϊ μας
08 Δεκεμβρίου 2015
IMAGE Για Πρωϊνό και όχι μόνο
27 Οκτωβρίου 2017
Μαστίχα Χίου
19 Οκτωβρίου 2015
Taraxacum officinalis
08 Ιουλίου 2016
λεβάντα βίντεο
13 Μαϊου 2016
IMAGE Gingko biloba
02 Φεβρουαρίου 2016
IMAGE Pygeum Africanum
08 Μαρτίου 2016
IMAGE Αλόη
16 Φεβρουαρίου 2018
 • Γνωρίστε μας Open or Close

  Χαρά μας να προσφέρουμε βότανα, μπαχαρικά, τσάϊ, αιθέρια έλαια, προϊόντα από τη φύση που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου με τις καλύτερες προδιαγραφές και έχουν τόσα να μας δώσουν. Μαζί μοιραζόμαστε και το ενδιαφέρον, τις γνώσεις μας, τις ιδέες μας, τα συναισθήματά μας, πιστεύοντας οτι έτσι μαθαίνουμε να εκτιμάμε καλύτερα και να φροντίζουμε ότι τόσο απλόχερα η φύση μας προσφέρει.

  Τα άρθρα του ιστότοπου προέρχονται από αξιόπιστες πηγές οι οποίες σε κάθε περίπτωση αναφέρονται. 

  Δεν υποστηρίζουμε ότι είμαστε ειδικοί, προτείνουμε να απευθύνεστε σε ειδικό όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

  Σε περίπτωση που άθελά μας προσβάλουμε με το άρθρο μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 • Το ενδιαφέρον μας Open or Close
  Η φύση, το περιβάλλον, οι άνθρωποι, οι σχέσεις είναι μία αλυσίδα και η κάθε μας ενέργεια πρέπει να συμβάλλει στη διατήρησή της. Ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον, για τα αγνά προϊόντα της φύσης, τους ανθρώπους γιατί θεωρούμε υποχρέωση και ανάγκη να διατηρήσουμε την ισσοροπία γύρω μας. Ακούμε τί συμβαίνει γύρω μας, αγαπάμε το διάβασμα και μέσα από αυτό εδώ το blog μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας.

 

logo salveo ΤΕΛΙΚΟ