Η καυτερή γεύση κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος ανά τον κόσμο τόσο για την πρωτόγνωρη εμπειρία που αφήνει στον ουρανίσκο μας, όσο και για το όφελος στην υγεία μας. Και φυσικά, όταν μιλάμε για καυτερή γεύση πρωτίστως ο νους μας πηγαίνει στην πιπεριά.
Το καυτερό φαγητό είναι δημοφιλές σε χώρες της Αφρικής επειδή σε ένα τόσο ζεστό κλίμα, η καυτερή γεύση σε δροσίζει προκαλώντας εφίδρωση και επιπλέον δίνει ώθηση στον μεταβολισμό. 
 
Η καυτερή πιπεριά καλλιεργείται παραδοσιακά στην Αφρική, αλλά σήμερα και σε πολλά μέρη του κόσμου όπως Τουρκία, Ινδία, Ισπανία, Μεξικό. Στην Ελλάδα καλλιεργείται η γλυκιά πιπεριά Φλωρίνης και οι μακρόστενες πιπεριές που έχουν ήπια καυστικότητα και κιτρινοπράσινο χρώμα.
 
Η πιπεριά υπάρχει σε πάρα πολλά είδη που διαφέρουν στο μήκος, το σχήμα, το χρώμα, τη γεύση και το «κάψιμο». Είναι ένα φυτό που συχνά φύεται στην γλάστρα μας, δεν φτάνει σε μεγάλο ύψος, του γένους Capsicum (Καψικόν), της οικογένειας Solanaceae (Στρυχνοειδών), ανήκοντας στην ίδια οικογένεια με την ντομάτα και την μελιτζάνα.
 
Γνωστές είναι οι κόκκινες πιπερίτσες chilly που αρχίζουν από 2 πόντους και φτάνουν μέχρι 5. Επίσης οι πιπεριές Habanero, chipotle, jalapeno που διαφέρουν στο χρώμα και υπερέχουν σε καυστικότητα.
 
Η καυτερή γεύση τους οφείλεται στην Καψαϊκίνη, ουσία που βρίσκεται κυρίως στους σπόρους της και σε διαφορετικό ποσοστό ανάλογα το είδος της πιπεριάς. Για να μετρηθεί αυτό το ποσοστό καυστικότητας, χρειάστηκε να δημιουργηθεί η μέθοδος Scoville, που στηριζόταν στην μέτρηση του νερού που χρειάζεται ώστε η καυστικότητα της πιπεριάς να φτάσει το 0 (που ισχύει για την γλυκιά πιπεριά). Σήμερα, η περιεκτικότητα των διαφόρων ειδών πιπεριών στα διάφορα καψαϊκινοειδή μετρείται πλέον πιο αντικειμενικά με Υγροχρωματογραφία Υψηλής Απόδοσης (HPLC). Η επιστήμη γνωρίζοντας τις ευεργετικές ιδιότητες της καψαϊκίνης, έχει επεξεργαστεί την ουσία, που εμπεριέχεται σε σκευάσματα για την ανακούφιση της αρθρίτιδας.
 
Η καυτερή πιπεριά είναι πλούσια σε βιταμίνες C, A, B, D, B2, και K, περιέχει καροτενοειδή,  μεταλλικά άλατα, διευκολύνει την διεργασία της πέψης, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, και έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες που συμβάλουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Η χρήση της αντενδείκνυται όταν υπάρχει κάποια μορφή κολίτιδας.
 
Οι καυτερές πιπεριές χρησιμοποιούνται ωμές, μαγειρεύονται ή αποξηραίνονται. Όταν αποξηρανθούν, χρησιμοποιούνται ολόκληρες (βλ. οδηγίες) ή τρίβονται σε μορφή πούδρας που είναι το γνωστό μας καυτερό πιπέρι chilly ή το cayenne.
 
Μερικές ιδέες με πιπεριές τσίλλι.
 
  • Καθώς σωτάρετε τα αγαπημένα σας λαχανικά, δοκιμάστε να ρίξετε μέσα λίγη καυτερή πιπεριά, προσέχοντας να μην το παρακάνετε.
  • Προσθέστε κομμένη πιπεριά (μπούκοβο) στην αγαπημένη σας σαλάτα με τον τόνο ή το κοτόπουλο.
  • Μέσα στο γιαούρτι και μετά περιλούστε το κοτόπουλο, ή χρησιμοποιήστε το σαν dip.
  • Αν έχετε αποξηραμένες πιπερίτσες, μουλιάστε σε ζεστό νερό, στραγγίστε τις πιπεριές και ανακατέψτε τις με ελαιόλαδο, κόλιανδρο, κιούμελ για να φτιάξετε την δικιά σας καυτερή σάλτσα Ηarissa που έχει γίνει τόσο δημοφιλής στους οπαδούς του καυτερού.
  • Η καυτερή γεύση ταιριάζει με το λεμόνι, οπότε παντρέψτε τες με τον δικό σας τρόπο.
  • Και μην ξεχνάτε να έχετε σε βαζάκι δίπλα στον μύλο μπαχαρικών λίγη κομμένη καυτερή πιπεριά, για να την προσθέσετε στο φαγητό σας για έξτρα τσίμπημα στον ουρανίσκο σας!
 
Γνωρίζετε ποια άλλα μπαχαρικά μπορούν να δώσουν καυτερή γεύση στο πιάτο σας;
 
  • Το πουλ πιμπέρ που είναι κομμένη πιπεριά κατόπιν επεξεργασίας με έλαιο.
  • Πιπέρι Σετσουάν με την χαρακτηριστική ξινοκαυτερή σπιρτάδα του το οποίο χρησιμοποιείται στην Κινέζικη κουζίνα.
  • Το μαύρο πιπέρι που πάντα δίνει την κλασική, αξεπέραστη, καυτερή του γεύση.
  • To αποξηραμένο σκόρδο ενισχύει την καυτερή γεύση σε μίγματα μπαχαρικών.
  • Το σινάπι δίνει σπιρτάδα όταν μαρινάρουμε. Είναι άλλωστε το κύριο συστατικό της μουστάρδας.
  • Το καυτερό μπούκοβο που είναι κι αυτό κομμένη πιπεριά με τον σπόρο της.
  • Το πιπέρι τσίλλι
  • Το μίγμα μπαχαρικών Cajun
  • To μίγμα Berbere 
  • Το μίγμα Baharat
  • Το μίγμα Harissa
 
Μοιραστείτε το, επιλέξτε πλατφόρμα !

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιο σας

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0

Δείτε επίσης

Εγγραφείτε στο newsletter μας για ενημερώσεις

  1. Δημοφιλή
  2. Πρόσφατα
  3. .
IMAGE Salveo παρουσίαση
29 Μαρτίου 2016
SALVEOTEA διαφήμιση
05 Φεβρουαρίου 2016
IMAGE Για το τσάϊ μας
08 Δεκεμβρίου 2015
IMAGE Για Πρωϊνό και όχι μόνο
27 Οκτωβρίου 2017
Μαστίχα Χίου
19 Οκτωβρίου 2015
Taraxacum officinalis
08 Ιουλίου 2016
λεβάντα βίντεο
13 Μαϊου 2016
IMAGE Τούρμερικ smoothies
19 Οκτωβρίου 2015
IMAGE Pesto ιδέες
31 Μαϊου 2016
IMAGE Pesto συνταγές
31 Μαϊου 2016
IMAGE Gingko biloba
02 Φεβρουαρίου 2016
IMAGE Pygeum Africanum
08 Μαρτίου 2016
IMAGE Αλόη
16 Φεβρουαρίου 2018
  • Γνωρίστε μας Open or Close

    Χαρά μας να προσφέρουμε βότανα, μπαχαρικά, τσάϊ, αιθέρια έλαια, προϊόντα από τη φύση που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου με τις καλύτερες προδιαγραφές και έχουν τόσα να μας δώσουν. Μαζί μοιραζόμαστε και το ενδιαφέρον, τις γνώσεις μας, τις ιδέες μας, τα συναισθήματά μας, πιστεύοντας οτι έτσι μαθαίνουμε να εκτιμάμε καλύτερα και να φροντίζουμε ότι τόσο απλόχερα η φύση μας προσφέρει.

    Τα άρθρα του ιστότοπου προέρχονται από αξιόπιστες πηγές οι οποίες σε κάθε περίπτωση αναφέρονται. 

    Δεν υποστηρίζουμε ότι είμαστε ειδικοί, προτείνουμε να απευθύνεστε σε ειδικό όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

    Σε περίπτωση που άθελά μας προσβάλουμε με το άρθρο μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

  • Το ενδιαφέρον μας Open or Close
    Η φύση, το περιβάλλον, οι άνθρωποι, οι σχέσεις είναι μία αλυσίδα και η κάθε μας ενέργεια πρέπει να συμβάλλει στη διατήρησή της. Ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον, για τα αγνά προϊόντα της φύσης, τους ανθρώπους γιατί θεωρούμε υποχρέωση και ανάγκη να διατηρήσουμε την ισσοροπία γύρω μας. Ακούμε τί συμβαίνει γύρω μας, αγαπάμε το διάβασμα και μέσα από αυτό εδώ το blog μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας.

 

logo salveo ΤΕΛΙΚΟ