H Αφρική είναι ήπειρος με πολιτισμό και ιστορία πολλών αιώνων που σήμερα αποτελείται από πάρα πολλά κράτη. Επειδή το μέγεθός της είναι μεγάλο, όταν θέλουμε να μιλήσουμε για χαρακτηριστικά της κουζίνας της, την χωρίζουμε σε κεντρική, ανατολική, δυτική και νότια Αφρική.
 
Είναι άξιο απορίας πως μιλάμε για κουζίνα που προέρχεται από την πολύπαθη ήπειρο, κι όμως ο κόσμος που μετανάστευσε σε άλλες πιο ασφαλείς χώρες, αλλά και οι σημερινοί δυτικοί επισκέπτες στην Αφρική, μας αποκάλυψαν τον πλούτο της και την πικάντικη κουζίνα της.
 
Η κουζίνα είναι η ίδια στα κράτη της δυτικής Αφρικής αν και οι ονομασίες και  η προετοιμασία του φαγητού ενδέχεται να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή επειδή υπάρχει διαφορετική κουλτούρα για κάθε φυλή.
Εδώ σε κάθε πιάτο κυριαρχούν διάφορα μυρωδικά όπως το σκόρδο, το κάρυ, το τζίντζερ, το θυμάρι αλλά και η καυτερή πιπεριά που θεωρείται απαραίτητη επειδή καθαρίζει τον οργανισμό και τον δυναμώνει σύμφωνα με τον ντόπιο πληθυσμό.
Κύρια συστατικά στην μαγειρική αποτελούν το ρύζι, το yam, που είναι ένα είδος πατάτας γλυκειάς, η πράσινη μπανάνα (plantain). Υπάρχει ψάρι και από κρεατικά κατσίκι, αρνί και κοτόπουλο.
 
african1
 
Στην κεντρική Αφρική υπάρχουν τα ίδια είδη, αλλά ως πηγή πρωτεΐνης χρησιμοποιούνται και μερικά έντομα όπως οι ακρίδες.
 
delicacy in uganda
 
Στην ανατολική Αφρική όπου βρίσκεται η Τανζανία, η Σομαλία, η Αιθιοπία, στην μαγειρική χρησιμοποιούνται κυρίως τοπικά προϊόντα όπως το yam,  ρύζι, σπόροι, αλεύρι, όσπρια, λαχανικά, κρεατικά που επιτρέπονται από την θρησκεία τους, μαγειρεμένα με μπαχαρικά. Πολύ γνωστό είναι το μείγμα berbere που αποτελείται από καυτερή πιπεριά και άλλα μπαχαρικά, που δίνουν ξεχωριστό χαρακτήρα στην μαγειρική της Αιθιοπίας. Το φρέσκο γάλα, το βούτυρο καθώς και το γάλα καρύδας είναι κύρια προϊόντα της περιοχής, η οποία, λόγω γειτνίασης με τις αραβικές περιοχές, έχει να παρουσιάσει άφθονες εκδοχές κάθε συνταγής.
 
foodstreet
 
Στο βόρειο μέρος της Αφρικής χρησιμοποιούνται πολλά στοιχεία της Μεσογειακής κουζίνας. Στην κουζίνα της Λιβύης, για παράδειγμα, η οποία έχει επιρροές από την Ιταλία, υπάρχουν ζυμαρικά, ενώ χρησιμοποιείται και το ελαιόλαδο.
 
Στην νότιο Αφρική η κουζίνα έχει εμπλουτισθεί λόγω της εποίκισής της από ευρωπαίους. Κύριο πιάτο αποτελεί το κρέας, το οποίο είτε είναι ψητό είτε μαγειρεμένο με σάλτσα και με μπαχαρικά όπως μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, καυτερές πιπεριές. Το λουκάνικο  boerewors είναι γνωστό προϊόν της περιοχής.
 
Μοιραστείτε το, επιλέξτε πλατφόρμα !

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιο σας

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0

About the Author

Ελένη Αγγελή

Ελένη Αγγελή

Εργάζεται στην εταιρεία Αλεξόπουλος Αλέξανδρος & σια για πολλά χρόνια. Είναι υπεύθυνη γενικής διαχείρησης του εταιρικού blog.  

Δείτε επίσης

Εγγραφείτε στο newsletter μας για ενημερώσεις

 1. Δημοφιλή
 2. Πρόσφατα
 3. .
IMAGE Salveo παρουσίαση
29 Μαρτίου 2016
SALVEOTEA διαφήμιση
05 Φεβρουαρίου 2016
IMAGE Για το τσάϊ μας
08 Δεκεμβρίου 2015
IMAGE Για Πρωϊνό και όχι μόνο
27 Οκτωβρίου 2017
Μαστίχα Χίου
19 Οκτωβρίου 2015
Taraxacum officinalis
08 Ιουλίου 2016
λεβάντα βίντεο
13 Μαϊου 2016
IMAGE Τούρμερικ smoothies
19 Οκτωβρίου 2015
IMAGE Pesto ιδέες
31 Μαϊου 2016
IMAGE Pesto συνταγές
31 Μαϊου 2016
IMAGE Gingko biloba
02 Φεβρουαρίου 2016
IMAGE Pygeum Africanum
08 Μαρτίου 2016
IMAGE Αλόη
16 Φεβρουαρίου 2018
 • Γνωρίστε μας Open or Close

  Χαρά μας να προσφέρουμε βότανα, μπαχαρικά, τσάϊ, αιθέρια έλαια, προϊόντα από τη φύση που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου με τις καλύτερες προδιαγραφές και έχουν τόσα να μας δώσουν. Μαζί μοιραζόμαστε και το ενδιαφέρον, τις γνώσεις μας, τις ιδέες μας, τα συναισθήματά μας, πιστεύοντας οτι έτσι μαθαίνουμε να εκτιμάμε καλύτερα και να φροντίζουμε ότι τόσο απλόχερα η φύση μας προσφέρει.

  Τα άρθρα του ιστότοπου προέρχονται από αξιόπιστες πηγές οι οποίες σε κάθε περίπτωση αναφέρονται. 

  Δεν υποστηρίζουμε ότι είμαστε ειδικοί, προτείνουμε να απευθύνεστε σε ειδικό όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

  Σε περίπτωση που άθελά μας προσβάλουμε με το άρθρο μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 • Το ενδιαφέρον μας Open or Close
  Η φύση, το περιβάλλον, οι άνθρωποι, οι σχέσεις είναι μία αλυσίδα και η κάθε μας ενέργεια πρέπει να συμβάλλει στη διατήρησή της. Ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον, για τα αγνά προϊόντα της φύσης, τους ανθρώπους γιατί θεωρούμε υποχρέωση και ανάγκη να διατηρήσουμε την ισσοροπία γύρω μας. Ακούμε τί συμβαίνει γύρω μας, αγαπάμε το διάβασμα και μέσα από αυτό εδώ το blog μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας.

 

logo salveo ΤΕΛΙΚΟ