Αυτά τα γλαστράκια με τα φρέσκα αρωματικά φυτά στο ράφι του super market πολλές φορές με βάζουν σε πειρασμό. Είναι κι εκείνες οι εκπομπές μαγειρικής όπου ο σεφ κόβει το φρέσκο αρωματικό κατ’ ευθείαν από την γλάστρα… κίνηση ηδονή. Να μοσχοβολούν τα χέρια, ο αέρας καθώς κόβονται, να μυρίζει το φαγητό!
 
Συνήθως ο μαϊντανός, το σέλινο, ό άνηθος χρησιμοποιούνται φρέσκα όταν μαγειρεύουμε. Δεν είναι όμως εύκολο να είναι πάντα σε καλή κατάσταση, γιατί δεν συντηρούνται για πολύ καιρό. Στις κουζίνες άλλων χωρών, όπως στην Ινδική για παράδειγμα, αυτά τα φυτά είναι σε αποξηραμένη μορφή για πιο εύκολη ανάμειξη με άλλα μπαχαρικά, όταν παρασκευάζονται μίγματα. 
 
Φρέσκο ή αποξηραμένο;
Σε όσον αφορά την μαγειρική, τα δύο είδη βγάζουν κάποια διαφορά στη γεύση, αλλά, είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα, η γεύση των μυρωδικών είναι το ίδιο ικανοποιητική, αφού πρώτα έχουμε προσαρμόσει την ποσότητα, ώστε να βγαίνει το αποτέλεσμα που μας ταιριάζει.
 
Τα μεν αποξηραμένα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ακόμη και από την αρχή του μαγειρέματος και σιγά σιγά να αφήνουν το άρωμά τους, ενώ τα φρέσκα είναι πιο ευαίσθητα και μπαίνουν προς το τέλος.
 
Αν και η ποσότητα είναι υποκειμενική, υποστηρίζεται από ειδικούς ότι η αναλογία φρέσκου προς αποξηραμένο είναι 3 προς 1, επειδή στην αποξηραμένη του μορφή το φυτό γίνεται πιο ελαφρύ και έχει τις ουσίες του πιο συμπυκνωμένες.
 
Σωστή συντήρηση
Το φρέσκο μυρωδικό είτε το κόβουμε από την γλάστρα όταν το χρειαζόμαστε, ή το αγοράζουμε ήδη κομμένο οπότε το τυλίγουμε σε χαρτί, ή το βάζουμε σε σακουλάκι που κλείνει και αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Πολλές φορές αποθηκεύουμε και στην κατάψυξη αλλά τότε υπάρχει κάποια αλλαγή στην γεύση. Πρέπει να προσέχουμε να μην εκτίθεται το φυτό στον αέρα γιατί αλλοιώνεται μέσα σε λίγες μέρες.
 
Στην αποξηραμένη του μορφή, το φυτό διατηρείται για περισσότερο καιρό, όταν είναι καλά κλεισμένο σε βάζο, σε σκοτεινό, δροσερό και ξηρό μέρος. Και εδώ προσέχουμε να μην μένει ανοιχτό για πολύ ώρα για να αποφύγουμε τυχόν αλλοίωση. Πάντα βέβαια, είναι καλό να ψωνίζουμε μυρωδικά που θα εξαντλήσουμε σε λίγες εβδομάδες και όχι σε βάθος… χρόνων!
 
Το ίδιο είναι και με τα βότανα. Τελευταία βλέπουμε σε γλάστρα την βαλεριάνα, το μποράγκο, την μέλισσα, την τσουκνίδα. Μόλις χρειαστείς, κόβεις το κλαδάκι και φτιάχνεις το τσάϊ σου! Πραγματική ευκολία. Είναι όμως; Εσείς αποφασίζετε.
 
Για τα βότανα, φαίνεται ότι ισχύουν ακριβώς τα ίδια όσον αφορά στην ποσότητα δηλ. ισχύει η αναλογία 3 προς 1. 
 
Το σωστά αποξηραμένο βότανο θεωρείται ότι διατηρεί τις ουσίες του για πολύ καιρό όταν είναι κλεισμένο καλά και έχει αποθηκευτεί μακρυά από τον ήλιο και την υγρασία. Σε αυτή την μορφή φυσικά μπορεί κάποιος να έχει τα βότανα σε επάρκεια καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, μέχρι την επόμενη σοδειά.
 
Φρέσκο λοιπόν ή αποξηραμένο; Ελπίζουμε ότι βοηθήσαμε λίγο για να αποφασίσατε.
 
Μοιραστείτε το, επιλέξτε πλατφόρμα !

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιο σας

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0

About the Author

Ελένη Αγγελή

Ελένη Αγγελή

Εργάζεται στην εταιρεία Αλεξόπουλος Αλέξανδρος & σια για πολλά χρόνια. Είναι υπεύθυνη γενικής διαχείρησης του εταιρικού blog.  

Δείτε επίσης

Εγγραφείτε στο newsletter μας για ενημερώσεις

  1. Δημοφιλή
  2. Πρόσφατα
  3. .
Τα μπαχαρικά μας
24 Νοεμβρίου 2015
Ιδέες για διακόσμηση
18 Νοεμβρίου 2015
Το Τσάι στο Ιράν
21 Δεκεμβρίου 2015
IMAGE Salveo παρουσίαση
29 Μαρτίου 2016
SALVEOTEA διαφήμιση
05 Φεβρουαρίου 2016
IMAGE Για το τσάϊ μας
08 Δεκεμβρίου 2015
IMAGE Για Πρωϊνό και όχι μόνο
27 Οκτωβρίου 2017
Μαστίχα Χίου
19 Οκτωβρίου 2015
Taraxacum officinalis
08 Ιουλίου 2016
λεβάντα βίντεο
13 Μαϊου 2016
IMAGE Gingko biloba
02 Φεβρουαρίου 2016
IMAGE Pygeum Africanum
08 Μαρτίου 2016
IMAGE Αλόη
16 Φεβρουαρίου 2018
  • Γνωρίστε μας Open or Close

    Χαρά μας να προσφέρουμε βότανα, μπαχαρικά, τσάϊ, αιθέρια έλαια, προϊόντα από τη φύση που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου με τις καλύτερες προδιαγραφές και έχουν τόσα να μας δώσουν. Μαζί μοιραζόμαστε και το ενδιαφέρον, τις γνώσεις μας, τις ιδέες μας, τα συναισθήματά μας, πιστεύοντας οτι έτσι μαθαίνουμε να εκτιμάμε καλύτερα και να φροντίζουμε ότι τόσο απλόχερα η φύση μας προσφέρει.

    Τα άρθρα του ιστότοπου προέρχονται από αξιόπιστες πηγές οι οποίες σε κάθε περίπτωση αναφέρονται. 

    Δεν υποστηρίζουμε ότι είμαστε ειδικοί, προτείνουμε να απευθύνεστε σε ειδικό όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

    Σε περίπτωση που άθελά μας προσβάλουμε με το άρθρο μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

  • Το ενδιαφέρον μας Open or Close
    Η φύση, το περιβάλλον, οι άνθρωποι, οι σχέσεις είναι μία αλυσίδα και η κάθε μας ενέργεια πρέπει να συμβάλλει στη διατήρησή της. Ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον, για τα αγνά προϊόντα της φύσης, τους ανθρώπους γιατί θεωρούμε υποχρέωση και ανάγκη να διατηρήσουμε την ισσοροπία γύρω μας. Ακούμε τί συμβαίνει γύρω μας, αγαπάμε το διάβασμα και μέσα από αυτό εδώ το blog μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας.

 

logo salveo ΤΕΛΙΚΟ