Για όσους από εμάς αρέσουν οι πικάντικες έως καυτερές γεύσεις, μόλις δοκιμάσουμε το μείγμα μπαχαρικών ή η σως Χαρίσσα (Harissa) το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κολλήσουμε.

Η Χαρίσσα προέρχεται από την κουζίνα της Τυνησίας και της βόρειας Αφρικής όπου η καυτερή και πικάντικη γεύση εκτιμάται ιδιαίτερα επειδή εκτός του ότι προσφέρει γεύση στο φαγητό, θωρακίζει τον οργανισμό με βιταμίνες Α, Β, C και μέταλλα.

 

harissa


Το μίγμα μπαχαρικών Χαρίσσα το βρίσκουμε έτοιμο στο εμπόριο και αποτελείται συνήθως από αποξηραμένη καυτερή πιπεριά, κόλιανδρο, σκόρδο, πιπέρι, κύμινο, αλάτι. Πάντοτε προσέχουμε από πού προμηθευόμαστε το μίγμα έτσι ώστε τα συστατικά του να είναι φρέσκα, χωρίς υγρασία, με όλο το άρωμά τους.


Το μίγμα με τα αποξηραμένα μπαχαρικά μπορούμε να το εφαρμόσουμε πάνω στο κρέας, σε σούπες, σε πιάτα λαχανικών και σε σάλτσα που παρασκευάζουμε την στιγμή που χρειάζεται.
Αυτοσχεδιάζουμε και βάζουμε το μίγμα στην μουστάρδα, την μαγιονέζα ή το γιαούρτι για να νοστιμίσουμε ένα σάντουιτς λαχανικών, τον γύρο, το μπιφτέκι και ότι άλλο φανταστούμε.
Αναμιγνύουμε το μίγμα Χαρίσσα μαζί με ελαιόλαδο, ή με ελαιόλαδο, ξύδι και πολτό ντομάτας και μαρινάρουμε το κρέας ή το ψάρι.

 

Μπορούμε να φτιάξουμε με τα δικά μας φρέσκα μπαχαρικά τέλεια Χαρίσσα σως να την έχουμε έτοιμη στο ψυγείο για κάθε περίσταση. Ένας πειρασμός που θα θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε παντού! Για το κρέας, το σπαγγέτι, τα λαχανικά, ακόμη και ως dip με το αγαπημένο μας σνακ.

 

Συνταγή για Harissa σως.

 

Υλικά

 

120 γρμ. πιπερίτσες καυτερές
1 κουτ. σούπας σπόρους κύμινου 
2 κουτ. τσαγιού κόλιανδρο ολόκληρο
2 κουτ. τσαγιού κιούμελ (αγριοκύμινο)
4 σκελίδες σκόρδο ή 3 κουταλιές αποξηραμένο σκόρδο σκόνη
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδα extra παρθένο
1 κουτ. τσαγιού αλάτι καπνιστό Κύπρου
2 κουτ. τσαγιού πάπρικα καπνιστή
3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1 κουτ. τσαγιού μαραθόσπορο ή φύλλα δυόσμου.

 

Εκτέλεση

 

Βάζουμε τις πιπερίτσες σε ζεστό νερό για 30’ περίπου.

 

Σε ένα τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά ψήνουμε τους σπόρους μπαχαρικών για λίγο και κατόπιν προσθέτουμε τις 3 κουτ. ελαιολάδου, την πάπρικα, το σκόρδο και το αλάτι και σιγοψήνουμε προσέχοντας μην μαυρίσει το σκόρδο για 5-10’. Αφήνουμε να κρυώσουν.

 

Μόλις οι πιπερίτσες μαλακώσουν, αδειάζουμε το νερό και τις στραγγίζουμε. Βάζουμε γάντια, προστατεύουμε τα χέρια και το πρόσωπο και με ένα μαχαίρι κόβουμε τα κοτσάνια και απομακρύνουμε τα σπόρια.

 

Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, τις πιπερίτσες και τα ψημένα μπαχαρικά στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να σχηματισθεί μία λεία, ζωηρόχρωμη, ολοκόκκινη σάλτσα.

 

*Προσαρμόζουμε την γεύση ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Aν θέλουμε περισσότερο καυτερό, προσθέτουμε πιπερίτσες. Αν θέλουμε πιο ήπια την γεύση, βάζουμε περισσότερη πάπρικα, ελαιόλαδο ή κόλιανδρο.

 

Πως χειριζόμαστε τις καυτερές πιπερίτσες.
Οι καυτερές πιπεριές όταν σπάσουν ή όταν έρθουν σε επαφή με άλλα υλικά, αφήνουν τα φυσικά αιθέρια έλαιά τους τα οποία ερεθίζουν το δέρμα. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό, όταν μαγειρεύουμε με πιπερίτσες να φοράμε γάντια για την προστασία του δέρματος. Σε όλη την διαδικασία πρέπει να κρατάμε σε απόσταση τα μάτια και την μύτη μας για την αποφυγή ερεθισμών.

Μοιραστείτε το, επιλέξτε πλατφόρμα !

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιο σας

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0

Δείτε επίσης

Εγγραφείτε στο newsletter μας για ενημερώσεις

  1. Δημοφιλή
  2. Πρόσφατα
  3. .
Τα μπαχαρικά μας
24 Νοεμβρίου 2015
Ιδέες για διακόσμηση
18 Νοεμβρίου 2015
Το Τσάι στο Ιράν
21 Δεκεμβρίου 2015
IMAGE Salveo παρουσίαση
29 Μαρτίου 2016
SALVEOTEA διαφήμιση
05 Φεβρουαρίου 2016
IMAGE Για το τσάϊ μας
08 Δεκεμβρίου 2015
IMAGE Για Πρωϊνό και όχι μόνο
27 Οκτωβρίου 2017
Μαστίχα Χίου
19 Οκτωβρίου 2015
Taraxacum officinalis
08 Ιουλίου 2016
λεβάντα βίντεο
13 Μαϊου 2016
IMAGE Gingko biloba
02 Φεβρουαρίου 2016
IMAGE Pygeum Africanum
08 Μαρτίου 2016
IMAGE Αλόη
16 Φεβρουαρίου 2018
IMAGE Αρπαγόφυτο (harpagophytum procumbens)
26 Φεβρουαρίου 2016
  • Γνωρίστε μας Open or Close

    Χαρά μας να προσφέρουμε βότανα, μπαχαρικά, τσάϊ, αιθέρια έλαια, προϊόντα από τη φύση που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου με τις καλύτερες προδιαγραφές και έχουν τόσα να μας δώσουν. Μαζί μοιραζόμαστε και το ενδιαφέρον, τις γνώσεις μας, τις ιδέες μας, τα συναισθήματά μας, πιστεύοντας οτι έτσι μαθαίνουμε να εκτιμάμε καλύτερα και να φροντίζουμε ότι τόσο απλόχερα η φύση μας προσφέρει.

    Τα άρθρα του ιστότοπου προέρχονται από αξιόπιστες πηγές οι οποίες σε κάθε περίπτωση αναφέρονται. 

    Δεν υποστηρίζουμε ότι είμαστε ειδικοί, προτείνουμε να απευθύνεστε σε ειδικό όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

    Σε περίπτωση που άθελά μας προσβάλουμε με το άρθρο μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

  • Το ενδιαφέρον μας Open or Close
    Η φύση, το περιβάλλον, οι άνθρωποι, οι σχέσεις είναι μία αλυσίδα και η κάθε μας ενέργεια πρέπει να συμβάλλει στη διατήρησή της. Ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον, για τα αγνά προϊόντα της φύσης, τους ανθρώπους γιατί θεωρούμε υποχρέωση και ανάγκη να διατηρήσουμε την ισσοροπία γύρω μας. Ακούμε τί συμβαίνει γύρω μας, αγαπάμε το διάβασμα και μέσα από αυτό εδώ το blog μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας.

 

logo salveo ΤΕΛΙΚΟ