Πάντοτε λέμε ότι ο καταναλωτής πρέπει να ενημερώνεται και έτσι να παίρνει κι εκείνος το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί όσον αφορά την τροφή του. Η συνήθεια της προσθήκης συστατικών για την καλύτερη εμφάνιση αλλά και την διατήρηση των τροφίμων δεν είναι καινούρια.
Αντίθετα, έχει τις ρίζες της ακόμη και στους αρχαίους χρόνους. Τότε βέβαια, δεν υπήρχε τόση ποικιλία. Σήμερα και με την πρόοδο της επιστήμης, υπάρχουν πολλές ουσίες που χρησιμεύουν ως πρόσθετα τροφίμων. Παραθέτουμε εκείνες που έχουν εγκριθεί από την Ε.Ε.
 
Τα «Γλυκαντικά» δίνουν μια γλυκιά γεύση σε τρόφιμα ή επιτραπέζια γλυκίσματα. Χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τροφίμων και ποτών με χαμηλότερο επίπεδο θερμίδων. Παραδείγματα: Ασπαρτάμη (Ε951) χρησιμοποιείται για να δώσει γλυκιά γεύση με λίγες θερμίδες στα αναψυκτικά. Σουκραλόζη (E955) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει μια γλυκιά γεύση σε χαμηλής ενέργειας γιαούρτια χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.
 
Τα «Χρώματα» προσθέτουν ή αποκαθιστούν το χρώμα στα τρόφιμα. Προστίθενται στα τρόφιμα για να αναπληρωθούν τυχόν απώλειες στο χρώμα, για την ενίσχυση του φυσικού χρώματος, ή προστίθενται για χρώμα σε τρόφιμα που διαφορετικά θα ήταν άχρωμα ή έγχρωμα με διαφορετικό τρόπο. Παραδείγματα: ριβοφλαβίνη (Ε101, επίσης γνωστή ως βιταμίνη Β2) χρησιμοποιείται για να ενισχύσει το χρώμα σε κονσέρβες κόκκινων φρούτων όπως μαρμελάδες. Κοχενίλλη (E120) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει το κόκκινο χρώμα στα φρούτα των δημητριακών για πρωινό ή στο αρωματισμένο επεξεργασμένο τυρί.
 
Τα «Συντηρητικά» παρατείνουν την διάρκεια ζωής των τροφίμων προστατεύοντάς τα από την απώλεια της ποιότητας που προκαλείται από μικροοργανισμούς ή για προστασία από την ανάπτυξη των μικροοργανισμών που προκαλούν ασθένεια. Παραδείγματα: προπιονικό ασβέστιο (Ε282) χρησιμοποιείται για να επιβραδύνει την ανάπτυξη μούχλας στο ψωμί και στα ψημένα αγαθά. Το σορβικό οξύ (Ε200) χρησιμοποιείται για την πρόληψη της ανάπτυξης μούχλας στα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί, ή για τη θεραπεία της επιφάνειας των μη αποφλοιωμένων εσπεριδοειδών.
 
Τα «Αντιοξειδωτικά» παρατείνουν τον χρόνο διατήρησης των τροφίμων προστατεύοντάς τα  από την οξείδωση. Η οξείδωση είναι η διαδικασία κατά την οποία  επιδεινώνεται η ποιότητα του τροφίμου καθώς αντιδρά με το οξυγόνο από τον αέρα, η οποία μπορεί, για παράδειγμα, να είναι η αιτία που θα ταγγίσει το λίπος ή θα μαυρίσουν τα φρούτα. Παραδείγματα: Ασκορβικό οξύ (Ε300, επίσης γνωστό ως βιταμίνη C) χρησιμοποιείται σε αποφλοιωμένα ή τεμαχισμένα φρούτα και λαχανικά για να εμποδίσει την εμφάνιση του καφέ χρώματος που είναι ένδειξη ότι έχουν «χαλάσει».
 
Τα «Οξέα» αυξάνουν την οξύτητα των τροφίμων ή / και δίνουν μια ξινή γεύση.
 
Οι «Ρυθμιστές οξύτητας» αλλάζουν ή ελέγχουν την οξύτητα ή την αλκαλικότητα των τροφίμων. Παράδειγμα: Κιτρικό οξύ (Ε330) χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση της οξύτητας των χυμών φρούτων και λαχανικών ή εξασφαλίζουν το σωστό επίπεδο  οξέος στις κονσέρβες τομάτας. Το Τρυγικό οξύ (Ε334) χρησιμοποιείται για να δώσει μια ξινή γεύση στο γλυκό.
 
Τα «αντισυσσωματικά» εμποδίζουν τα κοκκοποιημένα τρόφιμα από το να κολλήσουν μεταξύ τους. Παράδειγμα: Το διοξείδιο του πυριτίου (E551) βοηθά να σταματήσει την συσσωμάτωση σε προϊόντα όπως άχνη ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες.
 
«Αντι-αφριστικοί παράγοντες» για την πρόληψη ή μείωση του αφρισμού. Παράδειγμα: η πολυδιμεθυλσιλοξάνη (E900) μπορεί να εμποδίσει την δημιουργία αφρισμού κατά το τηγάνισμα.
 
Οι «Γαλακτωματοποιητές» επιτρέπουν στο νερό και τα έλαια να αναμιγνύονται ομοιόμορφα μαζί σε ένα γαλάκτωμα. Παράδειγμα: Η λεκιθίνη (E322) προστίθεται στη σοκολάτα για να αποφευχθεί η κρυστάλλωση της ζάχαρης και να εμποδίσει τον διαχωρισμό των συστατικών. 
 
Τα «Γαλακτωματοποιητικά άλατα» μετατρέπουν τις πρωτεΐνες που περιέχονται στο τυρί σε διεσπαρμένη μορφή και να δημιουργηθεί μία ομαλή κατανομή του λίπους και άλλων συστατικών. Παράδειγμα: Το κιτρικά νάτριο (Ε331) χρησιμοποιείται για να κάνει αφυδατωμένο γάλα σε σκόνη.
 
Οι «Συσφικτικοί παράγοντες» ενισχύουν την δομή των τροφίμων για να διατηρηθεί  ή τραγανή υφή τους. Για παράδειγμα, το χλωριούχο ασβέστιο (E509) είναι ένας παράγοντας αναπλάσεως που χρησιμοποιείται σε κονσερβοποιημένα φρούτα για να βοηθήσει στη διατήρηση σχήματος και της υφής τους.
 
Τα «Ενισχυτικά γεύσης» ενισχύουν τις υπάρχουσες γεύσεις / οσμές των τροφίμων. Παράδειγμα: το όξινο γλουταμινικό νάτριο (Ε621), το οποίο χρησιμοποιείται για να ενισχυθεί η γεύση σε μίγματα ή καρυκεύματα.
 
Οι «Αφριστικοί παράγοντες»  βοηθούν να σχηματισθείι αφρός για την διασπορά ενός αερίου σε ένα υγρό ή στερεό τρόφιμο / συστατικό. Παράδειγμα: το εκχύλισμα κιλάιας (E900) χρησιμοποιείται σε ορισμένα ανθρακούχα αναψυκτικά όπως η μπύρα τζίντζερ.
 
«Πυκνωτικά μέσα» και «πηκτικά μέσα» βελτιώνουν την υφή των τροφίμων με την αύξηση του ιξώδους / πάχος ή δια σχηματισμού ενός πηκτώματος. 
 
 Οι «Σταθεροποιητές» χρησιμοποιούνται για να  διατηρούν τη φυσική και χημική κατάσταση ενός τροφίμου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (για παράδειγμα, για να κρατήσουν τα γαλακτώματα σταθερά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να διατηρούν το χρώμα ενός τροφίμου ή να προσδένονται μαζί κομμάτια τροφίμου). Παράδειγμα: Το κόμμι ξανθάνης (E415) χρησιμοποιείται για την σταθεροποίηση γαλακτωμάτων σε προϊόντα όπως σάλτσα για σαλάτα όπου εμποδίζει το λάδι να διαχωριστεί από το μίγμα.
 
Οι «παράγοντες γλασαρίσματος», εφαρμόζονται στην εξωτερική επιφάνεια ενός τροφίμου για να προσδώσουν γυαλιστερή εμφάνιση ή μία προστατευτική επικάλυψη. Παράδειγμα: Το κερί μέλισσας (E901) χρησιμοποιείται ως στιλβωτικό στη ζαχαροπλαστική.
 
Τα «Υγροσκοπικά» αποτρέπουν την ξήρανση των τροφίμων ή βοηθούν τα κονιοποιημένα συστατικά να διαλύονται στο νερό. Παράδειγμα: πολυδεξτρόζη (E1200) χρησιμοποιείται σε μορφή σκόνης στα επιτραπέζια γλυκαντικά.
 
Τα «Τροποποιημένα άμυλα» αντιμετωπίζονται ως βρώσιμα άμυλα, που έχουν ένα ή περισσότερα από τα πρωτότυπα χαρακτηριστικά τους αλλάξει. Μπορούν να τροποποιηθούν ώστε να βελτιωθούν οι ιδιότητες όπως η αντοχή σε θερμότητα / ψύξη / κατάψυξη ή να αλλάξουν την υφή των τροφίμων. Παράδειγμα: τροποποιημένο άμυλο (E1404) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πυκνώσει η υφή γιαουρτιών με μειωμένα λιπαρά.
 
«Αέρια συσκευασίας» είναι αέρια, πλην του αέρα, τα οποία εισάγονται σε συσκευασία των τροφίμων, πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την τοποθέτηση ενός τροφίμου μέσα, για παράδειγμα και συμβάλουν στη διατήρηση της ποιότητας των τροφίμων. Παράδειγμα: Άζωτο (E941) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αέριο συσκευασίας σε σφραγισμένες συσκευασίες για να αποφευχθεί αλλοίωση των τροφίμων που συμβαίνει όταν τα τρόφιμα αντιδρούν με τον αέρα.
 
«Προωθητικές ουσίες» για να βοηθήσουν  τα προϊόντα να εξέλθουν από το δοχείο τους. Παράδειγμα: το υποξείδιο του αζώτου (E942) χρησιμοποιείται σε κτυπημένη κρέμα, για να βοηθήσει την κρέμα να διανεμηθεί ως αφρός.
 
Οι «διογκωτικοί παράγοντες» προκαλούν την απελευθέρωση αερίου που αυξάνει τον όγκο της ζύμης ή του παναρίσματος. Παράδειγμα: Το όξινο ανθρακικό νάτριο (E500, επίσης γνωστό ως μαγειρική σόδα) και το φωσφορικό ασβέστιο (Ε341) χρησιμοποιούνται για να κάνουν αλεύρι που φουσκώνει.
 
Τα «Βελτιωτικά αλεύρων» προστίθενται στο αλεύρι ή τη ζύμη προκειμένου να βελτιώσουν την αρτοποιητική ικανότητά τους. Παράδειγμα: Ασκορβικό οξύ (Ε300) στο αλεύρι μπορεί να αλλάξει τα χαρακτηριστικά της ζύμης και τα προκύπτοντα προϊόντα άρτου / αρτοποιίας (όπως αυξημένο όγκο στο ψωμί ή αλλαγές στην υφή).
 
Οι «Φορείς» χρησιμοποιούνται για την διάλυση, την αραίωση, τη διασπορά ενός προσθέτου τροφίμων, θρεπτικής ουσίας,  χωρίς αλλαγή της λειτουργίας τους, ώστε να διευκολύνουν τον χειρισμό ή την χρήση.
 
EUFIC
 
Μοιραστείτε το, επιλέξτε πλατφόρμα !

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιο σας

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0

About the Author

Ελένη Αγγελή

Ελένη Αγγελή

Εργάζεται στην εταιρεία Αλεξόπουλος Αλέξανδρος & σια για πολλά χρόνια. Είναι υπεύθυνη γενικής διαχείρησης του εταιρικού blog.  

Δείτε επίσης

Εγγραφείτε στο newsletter μας για ενημερώσεις

 1. Δημοφιλή
 2. Πρόσφατα
 3. .
IMAGE Salveo παρουσίαση
29 Μαρτίου 2016
SALVEOTEA διαφήμιση
05 Φεβρουαρίου 2016
IMAGE Για το τσάϊ μας
08 Δεκεμβρίου 2015
IMAGE Για Πρωϊνό και όχι μόνο
27 Οκτωβρίου 2017
Μαστίχα Χίου
19 Οκτωβρίου 2015
Taraxacum officinalis
08 Ιουλίου 2016
λεβάντα βίντεο
13 Μαϊου 2016
IMAGE Τούρμερικ smoothies
19 Οκτωβρίου 2015
IMAGE Pesto ιδέες
31 Μαϊου 2016
IMAGE Pesto συνταγές
31 Μαϊου 2016
IMAGE Gingko biloba
02 Φεβρουαρίου 2016
IMAGE Pygeum Africanum
08 Μαρτίου 2016
IMAGE Αλόη
16 Φεβρουαρίου 2018
 • Γνωρίστε μας Open or Close

  Χαρά μας να προσφέρουμε βότανα, μπαχαρικά, τσάϊ, αιθέρια έλαια, προϊόντα από τη φύση που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου με τις καλύτερες προδιαγραφές και έχουν τόσα να μας δώσουν. Μαζί μοιραζόμαστε και το ενδιαφέρον, τις γνώσεις μας, τις ιδέες μας, τα συναισθήματά μας, πιστεύοντας οτι έτσι μαθαίνουμε να εκτιμάμε καλύτερα και να φροντίζουμε ότι τόσο απλόχερα η φύση μας προσφέρει.

  Τα άρθρα του ιστότοπου προέρχονται από αξιόπιστες πηγές οι οποίες σε κάθε περίπτωση αναφέρονται. 

  Δεν υποστηρίζουμε ότι είμαστε ειδικοί, προτείνουμε να απευθύνεστε σε ειδικό όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

  Σε περίπτωση που άθελά μας προσβάλουμε με το άρθρο μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 • Το ενδιαφέρον μας Open or Close
  Η φύση, το περιβάλλον, οι άνθρωποι, οι σχέσεις είναι μία αλυσίδα και η κάθε μας ενέργεια πρέπει να συμβάλλει στη διατήρησή της. Ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον, για τα αγνά προϊόντα της φύσης, τους ανθρώπους γιατί θεωρούμε υποχρέωση και ανάγκη να διατηρήσουμε την ισσοροπία γύρω μας. Ακούμε τί συμβαίνει γύρω μας, αγαπάμε το διάβασμα και μέσα από αυτό εδώ το blog μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας.

 

logo salveo ΤΕΛΙΚΟ