Ο άνθρωπος, βλέποντας και θαυμάζοντας τα υπέροχα χρώματα που έχει η φύση με τα δένδρα, τα άνθη της, τα ζώα της, ήθελε πάντα να τα γνωρίσει και να πετύχει την αναπαραγωγή τους. Και την λύση την βρήκε στην ίδια την φύση και ιδίως στα φυτά, τα κοχύλια  και τα έντομα.

Ενδείξεις για την χρήση φυτικής βαφής έχουν βρεθεί σε Αιγυπτιακούς τάφους, ενώ και η διαδικασία της βαφής έχει γίνει γνωστή μέσα από αρχαία κείμενα.

Οι άνθρωποι τότε συνήθιζαν να χρησιμοποιούν φυτά που έβγαιναν στον τόπο τους και μέσα από δοκιμές, απογοητεύσεις, τύχη  που είχαν προηγηθεί, ήξεραν τι χρώμα θα πάρουν. Ποτέ όμως το χρώμα δεν ήταν σταθερό αλλά αντίθετα εξαρτιόταν από την εποχή, την ποιότητα του φυτού. Τα χρώματα που έπαιρναν από τα φυτά ήταν:

Κίτρινο

σαφλάουερ

χρυσάνθεμο, μαργαρίτα
κρόκος

ράμνος

 
Κόκκινο

ριζάρι

έντομα (cochineal)

αλκάννα η βαφική

 
Μπλε

Ινδικοφόρος η βαφική

Πολύγωνο το βαφικό

 
Μαύρο

Αιματόξυλο (Haematoxylon campe.)

Μελάνι

Κάρβουνο

 

Η βαφική είχε εξελιχθεί σε τέχνη και οι βαφείς προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν τα υλικά που ήταν κοντά τους με διάφορα πειράματα. Από τα φυτά χρησιμοποιούσαν την ρίζα, τα φύλλα,  τα άνθη και τους καρπούς. Για παράδειγμα το μπλε χρώμα έβγαινε από τα φύλλα του φυτού Indigo tinctoria τα οποία είχαν υποστεί ζύμωση ώστε να δώσουν την τελική βαφική ουσία τους.  Η συνηθισμένη διαδικασία ήταν να βράσουν τα μέρη του φυτού για αρκετή ώρα μέχρι να βγει το χρώμα τους και μετά να ρίξουν μέσα το νήμα. Ανακάτευαν διάφορες χρωστικές για να βγάλουν αποχρώσεις όπως το πορτοκαλί, το ροζ κλπ. Για να γίνουν τα χρώματα πιο σταθερά και να προσκολλώνται  πάνω στις ίνες, χρησιμοποιούσαν αλάτι, θειάφι, ή μεταλλικά άλατα πριν την διαδικασία της βαφής.

Οι βαφείς προστάτευαν καλά τα μυστικά τους και το εμπόριο των έγχρωμων υφασμάτων και νημάτων ανθούσε μέχρι τον 18ο αιώνα οπότε άρχισαν να εμφανίζονται τα τεχνητά χρώματα.

Μοιραστείτε το, επιλέξτε πλατφόρμα !

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιο σας

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0

About the Author

Ελένη Αγγελή

Ελένη Αγγελή

Εργάζεται στην εταιρεία Αλεξόπουλος Αλέξανδρος & σια για πολλά χρόνια. Είναι υπεύθυνη γενικής διαχείρησης του εταιρικού blog.  

Δείτε επίσης

Εγγραφείτε στο newsletter μας για ενημερώσεις

 1. Δημοφιλή
 2. Πρόσφατα
 3. .
IMAGE Salveo παρουσίαση
29 Μαρτίου 2016
SALVEOTEA διαφήμιση
05 Φεβρουαρίου 2016
IMAGE Για το τσάϊ μας
08 Δεκεμβρίου 2015
IMAGE Για Πρωϊνό και όχι μόνο
27 Οκτωβρίου 2017
Μαστίχα Χίου
19 Οκτωβρίου 2015
Taraxacum officinalis
08 Ιουλίου 2016
λεβάντα βίντεο
13 Μαϊου 2016
IMAGE Τούρμερικ smoothies
19 Οκτωβρίου 2015
IMAGE Pesto ιδέες
31 Μαϊου 2016
IMAGE Pesto συνταγές
31 Μαϊου 2016
IMAGE Gingko biloba
02 Φεβρουαρίου 2016
IMAGE Pygeum Africanum
08 Μαρτίου 2016
IMAGE Αλόη
16 Φεβρουαρίου 2018
 • Γνωρίστε μας Open or Close

  Χαρά μας να προσφέρουμε βότανα, μπαχαρικά, τσάϊ, αιθέρια έλαια, προϊόντα από τη φύση που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου με τις καλύτερες προδιαγραφές και έχουν τόσα να μας δώσουν. Μαζί μοιραζόμαστε και το ενδιαφέρον, τις γνώσεις μας, τις ιδέες μας, τα συναισθήματά μας, πιστεύοντας οτι έτσι μαθαίνουμε να εκτιμάμε καλύτερα και να φροντίζουμε ότι τόσο απλόχερα η φύση μας προσφέρει.

  Τα άρθρα του ιστότοπου προέρχονται από αξιόπιστες πηγές οι οποίες σε κάθε περίπτωση αναφέρονται. 

  Δεν υποστηρίζουμε ότι είμαστε ειδικοί, προτείνουμε να απευθύνεστε σε ειδικό όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

  Σε περίπτωση που άθελά μας προσβάλουμε με το άρθρο μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 • Το ενδιαφέρον μας Open or Close
  Η φύση, το περιβάλλον, οι άνθρωποι, οι σχέσεις είναι μία αλυσίδα και η κάθε μας ενέργεια πρέπει να συμβάλλει στη διατήρησή της. Ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον, για τα αγνά προϊόντα της φύσης, τους ανθρώπους γιατί θεωρούμε υποχρέωση και ανάγκη να διατηρήσουμε την ισσοροπία γύρω μας. Ακούμε τί συμβαίνει γύρω μας, αγαπάμε το διάβασμα και μέσα από αυτό εδώ το blog μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας.

 

logo salveo ΤΕΛΙΚΟ