Τα λούπινα ή λουμπίνια είναι καρπός ενός φυτού που μπορεί να έχετε δει ανθισμένο στην εξοχή ή στην γλάστρα του ανθοπωλείου, αλλά δεν σας πάει ο νους ότι αυτό το όμορφο φυτό δίνει έναν καρπό που θεωρείται πολύ θρεπτικό όσπριο, εφάμιλλο της σόγιας.
 
Το φυτό αυτοφύεται σε πολλά μέρη του κόσμου και παίρνει ιδιότητες ανάλογα και με το έδαφος όπου ευδοκιμεί. Στην Ελλάδα θα το δούμε στην περιοχή της Μάνης και της Μεσσηνίας γενικότερα, στην Κρήτη όπου η χρήση του ως τροφή του ανθρώπου αλλά και των ζώων υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σήμερα φαίνεται ότι καλλιεργείται και στην Μακεδονία.
 
Μεγάλη παραγωγή λούπινου γίνεται στην Αυστραλία, στην Αφρική, την Ευρώπη με την καλλιέργεια του φυτού να έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια λόγω του υψηλού ποσοστού πρωτεΐνης στον καρπό του και της χαμηλής περιεκτικότητας σε άμυλο.
Το λούπινο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες και σχεδόν μηδαμινή ποσότητα από λίπη και άμυλο, γεγονός που  το έχει κάνει ένα τρόφιμο αξιόλογο, που χρήζει διερεύνησης.
 
Το μεγαλύτερο ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής προορίζεται για ζωοτροφή, μόνο το 5% περίπου έχει μπει στην διατροφή μας. Στην Ευρώπη χρησιμοποιείται ως συστατικό σε προϊόντα που έχουν ως βάση τα δημητριακά. Η χρήση του έχει αρχίσει να διευρύνεται και σε πιάτα ασιατικής καταγωγής όπως το miso. Στην Αυστραλία διερευνούν την χρήση του ως συστατικό σε λουκάνικα για την αντικατάσταση του λίπους.
 
Παραδοσιακά, για να καταναλώσει κανείς τον καρπό, επειδή είναι ταυτόχρονα θρεπτικός αλλά και τοξικός, πρώτα πρέπει να βραστεί και μετά να ξεπικριστεί.  Μετά  από διάφορες διασταυρώσεις και δοκιμές, δημιουργήθηκε και το γλυκό επονομαζόμενο λούπινο, που είναι  πιο εύχρηστο.
 
Στην Ελλάδα το λούπινο καταναλώνεται στην Μάνη, σε μερικά νησιά όπως η Αμοργός, στην Κρήτη, ιδιαίτερα την εποχή της νηστείας. Καταναλώνεται αφού βραστεί, ξεπλυθεί με πολλά νερά και χάσει την πικρίλα του. Τα λούπινα μαγειρεύονται όπως τα κουκιά, τρώγονται ως συνοδευτικό, μπαίνουν σε σαλάτες και υπάρχουν συσκευασμένα σε βάζα μέσα σε άλμη.
 
Ο καρπός που θεωρείται βρώσιμος προέρχεται από:
 
To λευκό λούπινο (Lupinus albus)
Το κυανό (Lupinus angustifolius)
Το κίτρινο (Lupinus luteus)
 
Το λούπινο έχει παρόμοια θρεπτική αξία με αυτή της σόγιας όσον αφορά στις πρωτεΐνες. Είναι καλή πηγή του συμπλέγματος βιταμίνης B και όλων των άλλων βιταμινών των λαχανικών. Περιέχει μαγγάνιο και ασβέστιο σε υψηλότερο ποσοστό από άλλα λαχανικά. Συνιστάται ιδιαίτερα σε χορτοφαγικές συνταγές λόγω της θρεπτικής αξίας του.
 
Μοιραστείτε το, επιλέξτε πλατφόρμα !

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιο σας

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0

Δείτε επίσης

Εγγραφείτε στο newsletter μας για ενημερώσεις

  1. Δημοφιλή
  2. Πρόσφατα
  3. .
IMAGE Salveo παρουσίαση
29 Μαρτίου 2016
SALVEOTEA διαφήμιση
05 Φεβρουαρίου 2016
IMAGE Για το τσάϊ μας
08 Δεκεμβρίου 2015
IMAGE Για Πρωϊνό και όχι μόνο
27 Οκτωβρίου 2017
Μαστίχα Χίου
19 Οκτωβρίου 2015
Taraxacum officinalis
08 Ιουλίου 2016
λεβάντα βίντεο
13 Μαϊου 2016
IMAGE Τούρμερικ smoothies
19 Οκτωβρίου 2015
IMAGE Pesto ιδέες
31 Μαϊου 2016
IMAGE Pesto συνταγές
31 Μαϊου 2016
IMAGE Gingko biloba
02 Φεβρουαρίου 2016
IMAGE Pygeum Africanum
08 Μαρτίου 2016
IMAGE Αλόη
16 Φεβρουαρίου 2018
  • Γνωρίστε μας Open or Close

    Χαρά μας να προσφέρουμε βότανα, μπαχαρικά, τσάϊ, αιθέρια έλαια, προϊόντα από τη φύση που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου με τις καλύτερες προδιαγραφές και έχουν τόσα να μας δώσουν. Μαζί μοιραζόμαστε και το ενδιαφέρον, τις γνώσεις μας, τις ιδέες μας, τα συναισθήματά μας, πιστεύοντας οτι έτσι μαθαίνουμε να εκτιμάμε καλύτερα και να φροντίζουμε ότι τόσο απλόχερα η φύση μας προσφέρει.

    Τα άρθρα του ιστότοπου προέρχονται από αξιόπιστες πηγές οι οποίες σε κάθε περίπτωση αναφέρονται. 

    Δεν υποστηρίζουμε ότι είμαστε ειδικοί, προτείνουμε να απευθύνεστε σε ειδικό όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

    Σε περίπτωση που άθελά μας προσβάλουμε με το άρθρο μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

  • Το ενδιαφέρον μας Open or Close
    Η φύση, το περιβάλλον, οι άνθρωποι, οι σχέσεις είναι μία αλυσίδα και η κάθε μας ενέργεια πρέπει να συμβάλλει στη διατήρησή της. Ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον, για τα αγνά προϊόντα της φύσης, τους ανθρώπους γιατί θεωρούμε υποχρέωση και ανάγκη να διατηρήσουμε την ισσοροπία γύρω μας. Ακούμε τί συμβαίνει γύρω μας, αγαπάμε το διάβασμα και μέσα από αυτό εδώ το blog μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας.

 

logo salveo ΤΕΛΙΚΟ